Ramadan og midnattsol

English united-states-32

Ramadan Mubarak! (det betyr «ha en velsignet måned i Ramadan»). Ramadan begynte i dag, noe som er en litt merkelig følelse. Det er min andre Ramadan som muslim, så det å faste er ganske nytt for meg. I fjor var jeg omringet av muslimske venner i USA, og i år er jeg med familien min i Nord-Norge. Familien min er ikke muslimer, så det kan by på noen utfordringer men jeg er optimistisk. Jeg våknet i halv fire i dag får å kunne spise før fasten begynte. Alle andre lå å sov.

Det var lyst ute, siden vi bor nord for polarsirkelen, går ikke solen ned på omentrent to måneder i løpet av sommeren. Vi skal egentlig faste fra soloppgang til solnedgang, men på grunn av den uvanlige situasjonen her, kan vi ikke følge solen her. Dette er et problem for alle steder nord for polarsirkelen, så en av de islamske kultursentrene har studert detter og kommet fram til at hvor det ikke er soloppgang og solnedgang, kan vi følge bønnetidene for Mekka istedet. Det er mye lettere for oss. Selv om jeg sytes det var litt rart på be isha (natt-bønnen) mens det enda er lyst ute, er jeg glad for at vi har denne muligheten. I stedet for å faste i 24 timer, faster vi bare i 15.

Å faste betyr for oss ingen mat, ingen drikke (ikke engang vann), ingen sex, ingen lyving eller baksnakking osv iløpet av de timene man faster. Det er flere ting man skal holde seg vekk fra også, men disse er noen av de mest grunnleggende. Ramadan er en måned som er ment for å fundere og komme nærmere Allah, ved å gjøre gode gjerninger og holde seg unna det som ikke er bra. Fasten er en påminnelse om at alle er likestilt overfor Gud, og følelsen av sult er også ment å gi deg en forståelse av hvordan det er å ikke ha tilgang til mat og drikke i det hele tatt.

Jeg ønsker alle muslimer i verden en velsignet og gavmild Ramadan.

Jeg håper også at alle som er nysgjerring på Ramadan, Islam, eller muslimer, er modige ok til å spørre en muslim. Ikke nøl. Vi er mennesker vi også, og selv om vi ikke har alle svarene, vil vi gjerne finne ut av det å gi deg svar senere.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s